Scurt istoric

Istorie Decembrie 7, 2014

În anul 1930 satul Cobâla, fără biserică, făcea parte din Parohia Șendriceni– Gherghel, unde era paroh preotul Emanoil Niță.

In satul Gherghel din comuna Sendriceni exista o frumoasa Biserica ctitorita in timpul miscarii eteriste (1821) de postelnicul Costache Grigoras Gherghel.

In acest sfant lacas, in pridvor boierul ctitor isi doarme somnul de veci strajuit de o candela si o inscriptie pe care este scris „Sub aceasta piatra rece Postelnicul Costache Grigoras Gherghel odihneste. ln lume trait-a 57 ani si moartea fara veste il rapi. Stai o clipa iubite cetitor, adu-ti aminte ca esti muritor si zii Doamne Imparate iarta a lui pacate”.

Biserica este construita din piatra extrasa dintr-o cariera din apropiere aflata in zona numita „la stanca”. Aceasta cariera a fost operativa pana in zilele noastre multi oameni extrageau blocuri din piatra de aici pentru a construi fantani, temelii de casa, dar a fost inchisa pentru a se preveni accidentele. In perioada comunista mormantul boierului a fost acoperit cu un dulap si pe perete se afla o icoana pictata de un zugrav local. Desigur ca in apropierea Bisericii se aflau curtile boieresti si toate dependintele, acareturile necesare dar nu se mai pastreaza decat o singura gospodarie pana in zilele noastre. Foarte interesant in acest sat este multimea familiilor BALINISTEANU.

Din cercetarile mele dar si din spusele batranilor din sat balinistenii erau oameni veniti din Bucovina din zona Balinesti pentru a lucra pamanturile boierului, erau oameni harnici, innalti subtiri si vanjosi trasaturi ce le pastreaza multi urmasi ajunsi pana in zilele noastre. Vazand destoinicia lor boierul i-a impropietarit  si astfel au populat definitiv aceasta zona. In ultimul timp deoarece multi aveau acelasi nume de botez ei se recunosteau dupa porecle, urmare a unor trasaturi sau stangacii remarcate de vecini si cunoscute de tot satul. Pentru cititori mai informam ca in cimitirul Bisericii se afla si mormantul boierului Ilie Gherghel descendent al familiei care a trecut la cele vesnice la Paris despre care circula multe legende in zona.

Nu trebuie sa uitam ca acasta familie binecuvantata de Dumnezeu a ctitorit si Biserica mare din Braiesti iar fantana din curtea manastirii Gorovei tot de familia Gherghel a fost facuta. Drept recunostinta pentru aceste fapte satul ii poarta numele iar el si familia sa sunt pomeniti la fiecare slujba in dreptul ctitorilor (a consemnat pr Teodor Ciurariu).

Satul a rămas component al aceleeași parohii fiind deservit de preoții ce s-au succedat la parohie, frecventând biserica din satul Stracova sau Șendriceni-Gherghel. Din jurul anului 1941 până în preajma anului 1980 aici a fost paroh preotul Ilie Cojocaru urmat în perioada 1981-1991 de preotul Pârâu Pavel, care prin strădanii deosebite, cu ajutorul credincioșilor și al Mitropoliei Moldovei și Sucevei a construit biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Cobâla. A urmat apoi preotul Perju Octav și din anul 1985 preotul Țugurlan Pavel, care a condus reparațiile generale de la biserica din satul Șendriceni-Gherghel, după care s-a transferat la Parohia Pădureni.

La 1 septembrie 1996 vine paroh preotul Ciurariu Teodor, iar în anul 2002 se înființează parohii în fiecare sat. Preotul Ciurariu Teodor rămâne paroh la Cobâla, preotul Rumega vine paroh la Șendriceni-Gherghel și preotul Onofrei Marius, vine paroh la Stracova, la 1 februarie 2008, suplinită până atunci de preotul Ciurariu Teodor.